Thursday, 13 July 2017

Garis Panduan Nilai dan Etika Penggunaan Media Sosial Bagi Guru dan Murid

Hai semua...
Begitu KPM memandang serius tentang guru-guru dan murid-murid dalam penggunaan media sosial sehingga ada di sediakan garis panduan untuk dijadikan rujukan untuk kita bersama. Terdapat beberapa point penting dalam Etika penggunaan media sosial oleh guru. Antaranya yang saya nampak selalu berlaku sekarang ni adalah tentang penyebaran hasil kerja guru lain atau kerja murid yang boleh mengaibkan.


Sumber bahan dari laman KPM. Download SPI Bil 3
P/S: Kena hati-hatilah selepas ni jika nak keluarkan kenyataan, nak berblog...nak berfb...bertweet... huhu...

Sunday, 9 July 2017

Beza Kahoot dan Quizizz



Setelah diamati, saya dapati terdapat beberapa perbezaan antara Kahoot dan Quizizz walaupun pada hakikatnya peranan kedua-dua aplikasi ini nampak lebih kurang sama. Berikut adalah senarai perbezaannya yang saya nampak. Sekiranya terdapat apa-apa lagi perbezaan yang tidak tersenarai, kongsikan di ruangan komen ya... Kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangan masing-masing... Tetapi yang pasti, kedua-duanya menjadi kegemaran murid-murid... Yelah... main game kan... Mestilah suka! Hehe... Guna dua-dua pun best! Apa pun, pilihan ditangan anda...






Baca tentang gamifikasi dalam PdPC di sini

Sekian sahaja post saya kali ini, salam mesra untuk semua! Take care... :)

Quote of the day : Don't be sad. Pain in this dunya is temporary, so handle it with Sabr (patience). Allah is with you. -Dr. Bilal Philips πŸ’“

Gamifikasi Dalam PdPC


Semalam, saya telah dipertanggungjawabkan untuk mengendalikan satu slot bersama guru-guru di sekolah saya untuk sesi ladap. Saya memilih tajuk Gamifikasi dalam PdPC kerana pada saya tajuk ini tidak terlalu berat. Maklum la, berladap dalam bulan Syawal ni, tak nak lah heavy sangat... lite-lite sudah... Hahahaa... Lagi pun tajuk ni saya rasa memang sangat interesting dan boleh bantu untuk recharge mood murid-murid dan guru untuk menjalankan PdPC dalam suasana ceria dan bermakna selepas dah bercuti Raya.

Okay, ni antara isi kandungan yang saya present kepada rakan-rakan saya semalam... Saya bimbing mereka bagaimana mereka boleh menjalankan gamifikasi dalam PdPC mereka dengan hanya menggunakan tiga aplikasi yang mudah diguna... Oleh kerana masa yang diperuntukan kepada saya hanyalah lebih kurang 1 setengah jam sahaja, saya hanya kongsikan cara untuk mengguna pakai soalan-soalan yang sudah tersedia ada sahaja. Soalan-soalan yang dibuat oleh orang lain.... InsyaAllah kalau ada yang nak menuntut ilmu lebih, bolehlah berhubung dengan saya. Kalau ikutkan saya nak ajar cara membina soalan, tapi masa memang tidak mengizinkan... Jadi, cukuplah dengan ilmu basic macam ni. Ilmu ni pun kalau diaplikasikan dalam PdPC sudah cukup awesome! :D

Saya pilih untuk kongsikan 3 aplikasi sahaja... Gamifikasi menerusi Frog VLE, Kahoot dan juga Quizizz.. Saya dah pernah post Tutorial untuk Quizizz ni tahun lepas, so, siapa berminat boleh baca bagaimana kaedahnya dengan lebih detail lagi... :)



Kalau diikutkan, dalam Frog VLE memang dah banyak elemen gamifikasi ni... Saya senaraikan 4. Try lah ye! :D

Untuk kahoot, soalan tidak akan terpapar di skrin murid, hanya jawapan sahaja yang tersedia di skrin mereka. Jadi murid perlu fokus dengan soalan yang dipaparkan di depan kelas untuk menjawab soalan. Dengan bunyi dan warna yang pelbagai, yes, memang menarik digunakan dalam kelas. Bukan murid je suka, cikgu pun enjoy sama! LOL.


Beza link guru dan murid, sengaja saya labelkan sebegitu supaya senang anda membezakannya... Untuk guru tu adalah tempat untuk guru-guru mencari soalan dan memulakan permainan... Manakala link untuk murid pula untuk murid-murid masukkan nombor pin yang diberikan oleh guru untuk bermain secara berjemaah dengan rakan-rakan...



Berbeza dengan kahoot, soalan akan terpapar dalam skrin murid-murid apabila menggunakan Quizizz ni... Jadi mungkin masing-masing akan sibuk tekun melihat skrin masing-masing untuk menjawab soalan yang diberi.


Sama juga dengan Quizizz, ada link untuk guru dan murid...


Walaupun dari segi fungsi, Kahoot dan Quizizz nampak lebih kurang sama, tetapi sebenarnya terdapat perbezaan untuk kedua-dua aplikasi ini... Anda boleh baca perbezaannya dalam post saya yang seterusnya - Perbezaan antara Kahoot dan Quizizz. Apa pun aplikasi yang dipilih, pastikan kesesuaiannya dengan murid-murid anda dan yang paling penting make sure objektif anda tercapai! :)


Nota kaki: Pendapat peribadi saya tentang elemen gamifikasi ni seharusnya ia memang patut diselitkan dalam PdPC anda. Bukan setiap hari nak bergamifikasi pun, ia hanya untuk membantu anda mengekalkan mood dan at least boleh jadikan WOW factor untuk murid-murid anda terus menyukai kelas anda! Ingat... All work and no play makes Jack a dull boy. Cubalah sesekali. Tak pandai nak bergamifikasi secara online, buatlah yang offline... macam kotak beracun ke, main dam ke... Hehe.. Bai... :D

Sokongan Orang di Sekeliling Bantu Kekalkan Momentum Anda



Salam 15 Syawal...

Sejak buka sekolah lepas cuti panjang ni, saya busy sungguh sampai tak sempat nak mengadap lappy lama-lama. Actually hari ni saja lepas gian nak ber blogging jer... Huhu... Moga-moga Allah masih berikan saya kelapangan untuk terus menulis dan berkongsi di sini. Ye lah... Semuanya dengan izinNya kan... :)

Baiklah, sebenarnya saya nak tulis tentang susahnya kita mengekalkan momentum untuk terus konsisten tanpa sokongan orang di sekeliling kita. Walau sekuat mana pun semangat kita, pasti akan luntur jika tiada sokongan yang kita terima dari pihak lain... Tahukah anda antara ciri-ciri orang yang berjaya, adalah dengan menyokong kejayaan orang lain? Tiada istilah dengki, busuk hati dalam diri orang yang berjaya... Mereka lazimnya akan menyokong dan terus menyokong lebih-lebih lagi bila yang berjaya tu terdiri dari sahabat handai atau darah daging mereka sendiri! Tidak rugi memberi sokongan, impaknya sangat besar...

Point saya yang pertama, betapa peranan ketua yang hebat yang mampu menjadi pendorong kepada 'anak buah' beliau untuk terus maju dalam melaksanakan tugas. WARNING! Ini bukan post mengampu jauh sekali untuk berasa riak! Jadi siapa yang tidak berminat nak baca, saya cadangkan anda tak perlu baca... Tulisan ini hanyalah untuk meluahkan rasa betapa saya bersyukur dan berterima kasih atas kepercayaan yang diberikan sekaligus melonjakkan momentum saya untuk bekerja lebih kuat dan berjaya. Yes! Sebagai pekerja yang makan gaji, sokongan dari 'orang atas' sangat membantu pekerja tersebut untuk bekerja dengan lebih proaktif. Tidak dilupa juga sokongan dari ahli keluarga dalam membantu kita untuk terus maju dalam bidang yang kita ceburi atau minati... Nak bina kepercayaan orang kepada kita memang banyak rintangannya... Tak kira kita di bidang apa sekalipun, it's not easy to gain trust. Ada je yang perkara yang menjadi batu penghalang, ada saja orang yang tak suka... dan dalam hal ni anda perlulah bijak mengunakan strategi. Apa pun perlu diingatkan setiap strategi yang anda pilih mestilah yang positif dan jangan sesekali anda cuba pijak orang lain untuk menaikkan nama anda sendiri. Itu kejam! Ingat, apa pun tindakan anda, lambat laun akan diketahui orang juga... Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua... So pandai-pandailah. Sila jangan jadi macam tupai. Hiks... Jangan sampai orang naik meluat kat anda bila dah kantoi nanti!


Tahun ini terdapat beberapa perkara yang akan menjadi memori dan sejarah terindah dalam hidup saya... Kalau abah saya masih ada, pasti dia rasa bangga! Antaranya, pencapaian dalam bidang perkhidmatan saya, saya diberi kepercayaan untuk menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang bagi tahun 2016. Walaupun markah yang dinilai oleh penilai tak seberapa, tetapi saya yakin dengan rezeki yang Allah berikan... Biasalah, bila berurusan dengan manusia, tiada yang sempurna... Walau sehebat mana pun kita... Bias pasti ada. Tapi yelah... Kalau memang dah rezeki kita, memang tak kemana. Alhamdulillah... Syukur dengan pencapaian diri dan pada masa yang sama sangat bersyukur kerana diberikan kesempatan oleh Allah SWT untuk belajar mengenal hati budi manusia. Yes, saya belajar banyak benda... tentang kehidupan semestinya. Terima kasih, Encik Badrul Hisam B. Yusuff atas kepercayaan yang diberikan sepanjang saya berkhidmat di bawah pimpinan tuan! Semoga terus maju di sekolah baharu.


Galakkan yang diberikan oleh orang di sekeliling dan juga rakan-rakan sentiasa menjadi suntikan semangat kepada saya untuk terus berusaha majukan diri.. Sokongan dari anak beranak juga tidak dilupa. Mungkin pada anda kejayaan ini biasa-biasa sahaja tapi pada saya, ini merupakan kejayaan yang tidak ternilai buat diri saya... Honestly, ia satu pencapaian yang boleh dibanggakan! Satu demi satu... Alhamdulillah... Pengalaman menjadi penceramah sehingga ke luar negeri Perak tidak akan saya lupakan... Berceramah di dalam negeri, tak usah ceritalah... Syukur ada yang percaya dengan kebolehan saya.


Paling saya tak sangka apabila saya diberikan peluang oleh Tuan PPD untuk menjadi speaker bagi berkongsi ilmu G-Suite dengan semua pegawai di PPD Kinta Utara. Peluang ini saya ambil kerana saya rasa sangat bertuah dipelawa sebegini. Alhamdulillah, everything went smoothly... Saya sudah buat yang terbaik. Saya juga rasa amat bertuah apabila mendapat sokongan sepenuhnya oleh pihak Google Malaysia serta rakan-rakan saya yang sudi turun padang membantu pada hari program berlansung. Sekali lagi bercerita tentang sokongan, nampak tak betapa pentingnya sokongan? Bayangkan rakan-rakan saya sanggup bersusah payah datang dari jauh nun di selatan tanah air dan Kuala Lumpur demi bersama-sama menjayakan program saya ini? Dengan bantuan yang saya terima dari barisan pegawai di PPD Kinta Utara, MasyaAllah... Saya rasa sangat bersyukur dan bertuah. Tidak terungkap dengan kata-kata bila saya duduk membuat refleksi... How grateful I am. Thank you, Allah... Ini juga merupakan moment indah untuk saya kenangkan...


Atas sokongan yang saya terima dari rakan-rakan khususnya, saya mencabar diri saya untuk turut serta dalam Anugerah Kecemerlangan ICT bagi kategori makmal komputer tahun ini... Hahaha... Gila kentang kan? Yelah, dengan kekangan yang ada, memang saya rasakan saya tak patut join pertandingan ni, tapi... sampai bila saya nak limit kan diri saya untuk terus mengorak langkah kalau asyik nak fikirkan tentang kekangan tersebut... Jadi saya ambil keputusan untuk teruskan bertanding. Tambahan pula rakan-rakan, pihak JPN dan PPD pun sudah sedia maklum dengan kekangan yang saya hadapi tu... Dan saya sendiri tidak meletakkan target yang terlalu tinggi. Bukan kemenangan yang saya cari tapi lebih kepada pengalaman yang bakal saya peroleh... itu lebih penting dan bermakna!

Minggu ni pun saya terima lagi berita baik... Sekolah saya berjaya mendapatkan 'Frog Classroom Makeover'. Walaupun statusnya masih lagi 'hang' kerana pihak JPN minta kami menunggu kebenaran dari KPM tentang ini, tapi saya tetap rasa gembira... kerana usaha saya tak sia-sia. At least something for my students and school. :)

Buat rakan-rakan saya (anda tau siapa anda!) yang terus menerus menyokong serta berganding bahu dengan saya untuk bersama-sama maju setapak ke hadapan, saya ucapkan terima kasih yang tak terhingga. Mereka ini banyak membuka ruang untuk saya terus sukses... Saya sayang mereka kerana dalam persahabatan kami, kami sentiasa menyokong antara satu dengan yang lain. Menjadikan kisah kejayaan orang lain sebagai motivasi dan inspirasi kepada diri, bukan untuk mencari ruang dan peluang untuk menjatuhkan! Macam-macam projek yang kami fikirkan bersama. Demi untuk memajukan diri... Terima kasih semua #weng! Beruntungnya saya dapat kawan-kawan yang sentiasa positif... Walaupun ada kala saya ternegatif juga, tapi oleh kerana surrounding kita positif, kita pun akan cepat-cepat terpositif balik! Hahahaa... I love you, gaise!


Akhir sekali, saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan dan followers blog saya ini kerana sokongan yang anda semua berikan untuk saya terus bersemangat berkongsi ilmu di sini. Saya ingin berkongsi tentang kejayaan yang saya capai setelah hampir tiga tahun berblogging... April yang lalu blog saya memenangi anugerah Malaysia Website Award untuk kategori Bulanan (April). Pada awalnya saya hanyalah mencuba nasib, tapi tak sangka pula boleh menang... Yelah, kalau nak compare dengan peserta yang lain, masing-masing menggunakan domain tersendiri... saya hanya guna blogspot sahaja... Tapi tu lah... Macam saya cakap sebelum ni, kalau dah rezeki kita, memang tak kemana... Alhamdulillah! Kalau anda lihat di blog saya kini telah diletakkan riben biru MWA di tepi kanan... Itu adalah simbol kemenangan untuk anugerah ini. Walaupun sudah merangkul satu award untuk blog saya ini, saya masih lagi gigih bertanding untuk Anugerah Web Pilihan Ramai. Hehehee... Peluang yang ada jangan dilepaskan, betul tak? Heheehee... Terima kasih bagi yang sudi vote untuk blog ini. Yang belum vote, boleh lah vote blog ini untuk Anugerah Web Pilihan Ramai di link ini. Terima kasih sekali lagi! Tak sabar nak naik stage ambil award... Muahahaha... Since award diberi secara annually, jadi terpaksalah saya bersabar untuk menunggu masanya tiba.

Nampak tak impak 'sokongan'? Besar impaknya jika kita lihat dengan mata hati kita... Benda baik memang patut kita sokong... Lainlah kalau memang jelas benda tu memudaratkan atau menyusahkan atau memang tidak mendatangkan faedah dan manfaat kepada orang lain... Mudahkan urusan orang lain, itulah yang terbaik... sebab ganjarannya, Allah akan mudahkan pula urusan kita. Selain itu, doa dari orang yang kita mudahkan tu pun akan beri kesan kat diri kita. Samada kita sedar dengan tak je... sebab cara Allah mudahkan urusan kita dalam pelbagai bentuk yang selalunya kita tak perasan pun... kewangan, kerja, kesihatan, keluarga dll... Ingat tu... Nah, cuba rujuk kat sini, moga-moga terkesan di hati kita untuk terus terusan menjadi manusia yang bermanfaat kepada orang lain.

Apa pun, semua benda boleh dibawa bincang, berbincanglah untuk mendengar dan menyatakan rasional masing-masing... JANGAN CEPAT BUAT KONKLUSI!

Sekian, salam Syawal dari saya... Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin... kosong-kosong... :)

Sunday, 18 June 2017

Bahan dan Cadangan Aktiviti Untuk Hari Anti Dadah Peringkat Sekolah


Salam Ramadhan!

Pada hari Jumaat yang lalu, sekolah saya telah mengadakan Sambutan Hari Anti Dadah Peringkat Sekolah. Saya selaku setiausaha PPDA, telah merancang beberapa program yang saya fikirkan mudah untuk dilaksanakan disamping memberi kesan yang positif kepada murid-murid. Tujuan program ini diadakan tentulah pertamanya untuk mendidik murid-murid tentang dadah. Kedua, untuk menanam sikap bencikan dadah. Jadi untuk mendidik murid-murid yang umurnya 12 tahun dan ke bawah ini pada saya perlulah kita sediakan aktiviti yang bersesuaian dengan umur mereka. Jika aktiviti terlalu berat, ada kemungkinan matlamat kita tidak tercapai.

Demi memenuhi MMI, saya diberikan masa selama 2 jam untuk menjalankan program. Yes! Sebenarnya 2 jam sudah memadai, biar sedikit aktivitinya, yang penting kesannya kepada murid... Tak perlu buat aktiviti yang terlalu 'heavy', mereka ni hanya murid sekolah rendah je pun... Agak-agak murid faham ke apa itu amphetamine, serotonin, norepinefrina semua tu? Hahahaa... Baiklah, antara aktiviti yang saya rancang adalah:-

1) Tayangan video anti dadah (25 minit)
Murid menonton video tentang dadah dan kesan pengambilan dadah. Ni antara video yang boleh dipaparkan kepada murid-murid. Saya pilih yang bewarna warni, berbentuk animasi dan drama. Video-video ni boleh didapati di youtube,  Aktiviti ini sesuai dijalankan dalam tempoh 30-40 minit sahaja. Pendapat saya, sekiranya tayangan terlalu lama, ini akan membuatkan murid-murid hilang tumpuan dan mula berasa bosan. Apabila mereka berasa bosan, mulalah mereka membuat bising dan mengganggu majlis. Alhamdulillah, murid-murid saya duduk elok sahaja selama lebih kurang 25 minit menonton video di dewan. Semua senyap dan boleh memberikan tumpuan.









2) Bacaan ikrar anti dadah (5 minit)
Murid membaca ikrar anti dadah. Latih seorang pengawas untuk memimpin bacaan ikrar. Saya google jer ikrar tu.. Boleh lihat dibawah ni...



3) Pertandingan Mewarna Poster anti dadah (1 jam 30 minit)
Murid-murid mewarna poster anti dadah di dalam kelas masing-masing. Poster tu saya dapat dari google image. Cantik! Kalau anda berminat, boleh download dari link di bawah tu nanti ya... :) Untuk murid pra sekolah dan murid-murid tahap 1, saya minta mereka mewarna poster tersebut dengan menggunakan pensel warna manakala untuk murid-murid tahap 2, saya minta mereka warna dengan krayon/oil pastel. Saya tak minta mereka lukis poster kerana masa hanya 1jam30 minit sahaja dan disamping itu, saya nak mereka berlatih mewarna... Bagi saya untuk melukis poster yang cantik, mereka perlu berlatih terlebih dahulu. Jadi oleh kerana tiada latihan dibuat untuk melukis poster anti dadah ini, saya minta mereka warnakan poster sahaja... Tak lah sakit mata saya nak memilih pemenangnya nanti... Hehe...

Sumber: Google

4) Gallery Walk
InsyaAllah jika ada kesempatan nanti, aktiviti ini saya akan jalankan apabila semua lukisan yang terpilih diberikan kepada saya. Ala-ala pdpc abad ke 21 giteww! Hehe... Saya akan pamerkan hasil kerja yang terpilih di ruangan PPDA sebagai motivasi kepada murid-murid yang menang mahupun yang kalah. :)

Aktiviti tambahan yang boleh anda buat:-

5) Menyanyi lagu anti dadah
6) Melukis poster sekiranya anda yakin murid-murid anda ramai yang berbakat melukis poster.
7) Kuiz anti dadah
8) Pameran - boleh contact AADK untuk datang buat pameran
9) Ceramah anti dadah (saya rasa kurang sesuai untuk budak sekolah rendah.... Mesti ramai menguap! Hahahaa... )

Apa pun aktiviti yang dirancang mestilah sesuai dengan klien (murid-murid) anda. Be realistic ya! :)


Download: Buku Program
                   Poster

Nota kaki: Terima kasih kepada team saya terutamanya Cikgu Mohd. Akmal B. Kamarudin (kaunselor sekolah saya...) yang banyak membantu dalam melancarkan perjalanan program pada hari tersebut.

Monday, 5 June 2017

Cadangan Aktiviti PdPC Sewaktu Bulan Ramadhan


Assalamualaikum. Hai semua!

Seronok betul bercuti sekolah dalam bulan Ramadhan ni kan. Hehehee... Walaupun ada di antara kita yang sibuk menyemak kertas peperiksaan, tanda buku, kelas tambahan dll aktiviti, tapi masih lagi boleh dikira kita bekerja dalam keadaan selesa terutamanya apabila semua kerja-kerja tu kita boleh buat di rumah sesambil tengok TV, jaga anak, masak-masak dll... :D

Guru-guru akan ada masa lebih kurang hanya 10 hari untuk mengajar dalam bulan puasa kali ini. Saya juga sedang berkira-kira untuk merancang aktiviti bagi murid-murid saya agar mereka belajar dalam keadaan seronok disamping memudahkan saya agar tidak perlu banyak bercakap, hanya facilitate dan mereka tahu apa yang mereka perlu buat... Pendek kata tak payah nak bebel banyak-banyak. Bulan Ramadhan bukanlah alasan untuk kita tidak mengajar sebaliknya pada saya dengan merancang aktiviti yang simple tapi bermanfaat untuk murid-murid adalah sesuatu yang menguntungkan. Bukan sahaja kita kurang penat dan stress, tapi kita juga dapat mengekalkan mood belajar dikalangan murid-murid yang semestinya mengantuk kerana bangun awal untuk bersahur. Kebanyakkan mereka ni baru bertatih dalam mengerjakan ibadah puasa. Saya bercerita tentang murid-murid sekolah rendah. Mungkin bagi pelajar-pelajar sekolah menengah, mereka lebih matang dan berbeza sedikit dengan konteks di sekolah rendah.  Antara aktiviti yang saya rasakan sesuai dijalankan sewaktu bulan Ramadhan ni adalah:-


Nak bahan? Boleh download dari link yang diberikan oleh Projek BBM Cikgu Mama Generous betul cikgu ni. Bagi yang nak order beg ke kotak pensel yang ada design kartun-kartun ke, boleh lah cari dia di Facebook BBM Mama Chekgu... Design dia semua meletops! Cantik! 😍







Download Pek Ramadhan percuma di http://gg.gg/puasa2017




Aktiviti-aktiviti yang saya senaraikan hanyalah cadangan sahaja. Boleh pick yang mana dirasakan sesuai. Kalau tak sesuai, abaikan... Memandangkan saya guru Bahasa, jadi mungkin kecenderungan aktiviti yang saya senaraikan semestinya untuk aktiviti Bahasa juga lah... Hehe... Apa pun, ada juga aktiviti yang sesuai untuk subjek lain. Pandai-pandailah...

Okay semua, saya nak sambung buat kerja sekolah... Banyak keja ni... Huks! Take care,everyone! Bye!

Nota kaki: Be careful about your intentions. Correct them if they are wrong. Always remember that our deeds are rewarded according to our intentions behind them. So try to do everything you do with Allah and the teachings of Islam in mind. - Dr. Bilal Philips

Sunday, 4 June 2017

Modul UPSR Bahasa Inggeris Mengikut Aras Murid (Paper 1 & Paper 2 & Answers)


Assalamualaikum...

Good morning, gaise! :D Baru lepas bersahur ni, semangat nak menulis post... Hehe...

Hari ni saya nak berkongsi bahan - Modul UPSR Bahasa Inggeris yang disediakan mengikut aras murid-murid (aras rendah, sederhana dan tinggi) untuk kertas 1 dan kertas 2. Bahan ini disediakan oleh guru-guru dan pegawai-pegawai pendidikan di PPD Kinta Utara pada tahun 2016 untuk kegunaan murid-murid Tahun 6 di bawah PPD Kinta Utara. I'm so proud of you guys yang bertungkus lumus menyediakan modul khas untuk membantu murid-murid di sekolah. Maklumlah, kertas Bahasa Inggeris UPSR yang berformat baru ni agak mencabar jika dibandingkan dengan format lama di mana murid-murid perlu menjawab soalan bertulis (Comprehension) yang mengandungi elemen KBAT dsb.

Saya tahu bukan mudah untuk menyediakan modul seperti ini. Ia memerlukan masa serta komitmen yang tinggi bagi menghasilkan modul seumpama ini. Memandangkan Modul yang dihasilkan ini saya nampak bagus dan patut diketengahkan, saya membuat keputusan untuk memohon kebenaran dari beberapa orang pegawai Bahasa Inggeris PPDKU supaya saya dapat kongsikan bahan ini dengan guru-guru di negeri/PPD lain. Malah, guru-guru di PPDKU sendiri pun rasanya ada yang tidak sedar akan kewujudan Modul ini. Cikgu Tahun 6, mungkin tahu lah... Tapi cikgu yang tak mengajar tahun 6, mungkin tak tahu pun Modul ni ada. UPSR pun dah dekat, jadi jika anda merasakan anda perlukan latihan tambahan untuk murid-murid anda, bolehlah download dari link di bawah... Tapi... Strictly for school use sahaja ya! :) Oh ya, untuk ibubapa yang nak download untuk anak-anak yang bakal mengambil UPSR tahun ni pun, silakan ya... Modul Format PDF lengkap dengan jawapan! That's awesome, right?! Awesome sebab ada jawapan sekali, senang nak semak! Haha...

Baiklah, sebelum anda semua men download bahan, suka saya perkenalkan siapakah orang-orang kuat yang terlibat dalam pembinaan kedua-dua modul ini. Kalau jumpa mereka ni dimana-mana, jangan lupa ucapkan Tahniah dan terima kasih atas usaha mereka ya! πŸ˜‰



Download : Modul BI Paper 1 PPDKU
Download : Modul BI Paper 2 PPDKU

Last but not least, tahniah kepada guru-guru dan pegawai-pegawai PPDKU yang dah berjaya hasilkan sesuatu yang bermanfaat macam ni. Kepada Cik Noor Shallyna Bt. Khairuddin (DELO PPDKU) dan Puan Juliana Bt. Shaharum (SISC+ PPDKU), terima kasih kerana sudi benarkan saya kongsikan bahan ini dengan warga pendidik yang lain. Semoga ianya bermanfaat! Keep up the good work, gaise! πŸ’–πŸ’–πŸ’–

Friday, 2 June 2017

15 Aktiviti Sukaneka yang AWESOME!


Assalamualaikum.. Selamat berpuasa semua! :)

Agak bersawang blog ni... Sebulan tanpa sebarang post! Syabas, Raihan! LOL! Hahaha... Memang bulan Mei yang lalu bulan yang sangat sibuk untuk saya... Terlalu padat aktiviti sehinggakan tak sempat nak update blog ni. Memandangkan bulan lalu kita dah pun menyambut hari guru dan dalam kesibukan sempat juga pergi ke Tadika anak saya untuk Hari Sukan, saya nampak pelbagai permainan sukaneka yang dijalankan agak menarik dan kreatif. Budak-budak dan cikgu-cikgu semua nampak enjoy jer... Kagum! Hehe... Jadi saya rasa benda yang superb adalah patut untuk dikongsikan di sini supaya senang saya nak rujuk bila-bila diperlukan. Selain itu, saya juga berharap agar post kali ini dapat memberi manfaat kepada semua guru-guru pra sekolah, sekolah rendah mahupun pemilik tadika... Oh ye, tidak ketinggalan untuk orang dewasa, boleh jer ambil idea untuk aktiviti sukaneka ni jika dirasakan sesuai.

Berikut adalah senarai permainan sukaneka yang dimainkan oleh anak-anak berumur antara 4-6 tahun di tadika tersebut. Ada juga saya selitkan permainan tambahan yang saya pernah lihat sebelum ini yang dijalankan di sekolah, atau pun di tempat lain. Okay, here we go...

1) Acara memanah belon
Bahan yang diperlukan:- belon sama banyak untuk setiap kumpulan, pemanah plastik (mainan) yang ada 'suction' tu, cucukkan pencungkil gigi kat bahagian 'suction' tu, double sided tape, polisterin
Cara:- tiup belon banyak-banyak, kemudian lekatkan pada polisterin besar menggunakan double sided tape. Murid panah pada belon supaya belon meletup.
Kiraan markah:- Kumpulan yang paling banyak meletupkan belon, dikira sebagai pemenang. Boleh set masa juga.

2) Acara memancing itik/ikan
Bahan yang diperlukan:- ikan/itik plastik yang dilekatkan magnet kecil dimana-mana bahagian badan itik tersebut, besi panjang untuk dijadikan alat menarik magnet pada itik, bakul untuk letak itik yang sudah dipancing, besen besar dipenuhkan dengan air
Cara:- Murid dibahagikan dalam kumpulan dengan bilangan sama banyak. Murid berlari bergilir-gilir untuk menangkap itik dari dalam besen, kemudian meletakkannya dalam bakul yang disediakan. Murid berlari semula ke barisan, murid seterusnya akan mengulangi aktiviti yang sama.
Kiraan markah:- Kumpulan yang paling cepat selesai menangkap itik akan dikira sebagai pemenang.

3) Acara 'passing' gelang getah menggunakan straw
Bahan yang diperlukan:- straw, gelang getah
Cara:- Murid-murid beratur. Kemudian, murid berlari kearah hadapan dengan straw di mulut (letak gelang getah di check point ini), ambil satu gelang getah, sangkutkan pada straw, pass kepada murid seterusnya tanpa menggunakan tangan. straw bertemu straw, pandai-pandailah alihkan gelang getah tu kat straw kawan. :D

4) Acara mencari gula-gula dalam tepung
Bahan yang diperlukan:- tepung, gula-gula, pinggan/mangkuk untuk letakkan gula-gula dan tepung tu.
Cara:- Murid dibahagikan dalam kumpulan. Berlari ke check point (tempat letak tepung dan gula-gula), mencari gula-gula dengan mulut, tangan harus diletakkan dibelakang badan... dah dapat gula-gula, alihkan ke dalam mangkuk lain yang disediakan. Haha... Tak boleh bayangkan kalau cikgu yang main benda ni. Hahahahaha...
Kiraan markah:- Set masa. Kumpulan dengan gula-gula terbanyak akan menang.

5) Acara makan buah epal
Bahan yang diperlukan:- epal (ikut bilangan peserta), tali panjang
Cara:- Ikat epal pada tali panjang, kemudian regangkan tali tersebut ikat pada tiang atau batang pokok (jadi macam ampaian kain tu...). Minta murid-murid letak tangan dibelakang badan dan mula makan epal sehingga habis.
Kiraan Markah:- Yang paling cepat habis makan epal tu yang akan menang. Hahaha... Serius susah nak main benda ni... Nampak simple, tapi payah wooo...

6) Acara penuhkan botol dengan air
Bahan yang diperlukan:- Straw atau span, botol dan sebaldi air (ikut bilangan kumpulan)
Cara:- Murid dibahagikan dalam beberapa kumpulan. Murid berlari kearah baldi yang mengandungi air. Murid mengambil air menggunakan straw/span, kemudian murid masukkan air ke dalam botol yang disediakan.
Kiraan Markah:- Masa ditetapkan. Kumpulan yang dapat mengumpul paling banyak air adalah pemenangnya.

7) Acara menghias makanan
Bahan yang diperlukan:- pencungkil gigi, makanan seperti mi segera, kek, nasi goreng dll, sayur-sayuran seperti tomato, salad, cili, lain-lain makanan yang boleh dijadikan hiasan seperti sosej, keju, mayonis.. pisau, papan pemotong.
Cara:- Murid dibahagikan dalam kumpulan. Murid diberi masa untuk menghias makanan.
Kiraan Markah:- Kreativiti adalah paling utama. Lihat dari segi cara potongan sayur, hiasan sos dll..

8) Permainan kerusi muzikal
Bahan yang diperlukan:- Kerusi (kurang 1 bilangannya berbanding bilangan murid), lagu
Cara:- Sorang kena jaga lagu... Mainkan lagu kemudian stop dan semua kena berebut tempat... Seorang yang tak dapat seat tu dikira kalah.
Kiraan Markah:- Semakin lama semakin kurang bilangan kerusi dan murid. Sampai la tinggal dua orang murid dengan 1 kerusi je... Masa ni penentu siapa yang menang (yang dapat duduk)!

9) Juara longkang
Bermain bowling tetapi markah terendah akan menang! Sebab tu lah namanya JUARA LONGKANG... Best kan! Hahahahaaa...

10) Aktiviti Pancing Tin Minuman
Bahan yang diperlukan:- ranting/kayu (untuk jadi batang pancing), tali yang diikatkan mata kail atau pencungkil gigi yang dilintangkan pada hujung tali, tin kosong
Cara:- Take turn sorang demi sorang dalam kumpulan... Siapa cepat dia menang!
Kiraan Markah:- Kumpulan paling banyak mengumpul tin dikira sebagai pemenang.

11) Acara Mengalih Kacang Tanah Menggunakan Chopstik
Bahan yang diperlukan:- Chopstik untuk setiap kumpulan, kacang tanah dengan jumlah yang sama banyak diletakkan dalam pinggan.
Cara:- Take turn sorang demi sorang dalam kumpulan... Siapa cepat dia menang!
Kiraan Markah:- Kumpulan yang dapat mengalihkan semua kacang dengan pantas dikira sebagai pemenang.

12) Musang Berjanggut
Bahan yang diperlukan:- dulang besar, pelbagai jenis kekacang, beras, cengkih, cili kering dll
Cara:- Setiap kumpulan diberikan bahan-bahan yang telah bercampur aduk. Ahli kumpulan perlu asingkan semua bahan mengikut masa yang ditetapkan.
Kiraan Markah:- Bergantung kepada kepantasan atau kreativiti menyusun bahan-bahan yang diasingkan.

13) Acara Baling Gelung dalam Skittle
Bahan yang diperlukan:- Skittle mengikut bilangan kumpulan, Gelung bersaiz kecil. Ala-ala main kat funfair giteww.. Hehee
Cara:- Minta peserta baling gelung ke skittle.
Kiraan Markah:- Kumpulan yang paling banyak mengumpul gelung, menang!

14) Acara lari bawa aiskrim gergasi
Bahan yang diperlukan:- Skittle (lagi besar lagi thrill... Haha), bola, Beberapa pundi kacang (konon-konon topping aiskrim)
Cara:- Terbalikkan skittle, letakkan bola dan beberapa pundi kacang atau apa-apa bahan yang sesuai atas bola tersebut. Berlari kearah ahli kumpulan membawa kon aiskrim gergasi tersebut.
Kiraan Markah:- Kumpulan yang paling cepat, dikira sebagai pemenang.

15) Dari Mata ke Mulut
Bahan yang diperlukan:- Biskut
Cara:- Semua peserta duduk dengan kepala didongakkan sedikit ke atas. Sekeping biskut diletakkan di atas mata. Peserta cuba alihkan biskut tersebut tanpa menggunakan tangan.
Kiraan Markah:- Siapa cepat dia menang!
Serius, ni aktiviti paling lawak saya lihat viral di facebook baru-baru ini... Hahahahaaa... Boleh try tengok video ni... Hahahahaa...



Sekiranya anda ada cadangan aktiviti sukaneka yang lain, share lah dengan saya dan reader yang lain. Senaraikan di ruangan komen ya... Thanks... :)

Sunday, 23 April 2017

Modul Khas Untuk Admin Frog VLE

Assalamualaikum wbt dear readers and followers! Happy weekend, everyone!

Hari ini saya rasa sungguh bertuah kerana modul yang ditulis oleh rakan saya sudah siap untuk diterbitkan. Ya, saya tumpang bangga dengan kejayaan beliau menghasilkan modul yang superb dan sangat berguna seperti ini. Dengan komitmen beliau yang tinggi sebagai pegawai teknologi pendidikan dan juga seorang pelajar Master, tanggungjawab sosial seperti yang beliau lakukan ini amat saya kagumi... Salute! Bukan senang nak buat dua tiga benda dalam satu masa. Semoga Allah membalasnya dengan kebaikan... Ameen...

Saya hanya membantu beliau dari segi perkongsian idea serta proofreading, tak la hebat sangat jika nak dibanding dengan penulis sendiri. Siapa lagi kalau bukan En. Khairil Firmansyah dari PKG Bandar Mersing! :)

Modul ini ditulis dengan terperinci dan boleh dikatakan agak lengkap. Adalah sangat baik jika setiap sekolah menyimpan sesalinan modul ini untuk rujukan pada masa akan datang. Bukan apa, kita tidak boleh terlalu bergantung dengan seseorang sahaja, mana tahu kalau-kalau guru berkenaan pindah ke cuti ke, kan susah! Jadi semua orang perlu tahu.. Setidaknya, tahu hal-hal yang basic. Sediakan payung sebelum hujan ok... Hehe...

Modul ini disediakan dalam dua bentuk; interaktif dan juga versi cetak. Jadi, terpulang kepada anda samada anda berminat untuk menggunakan versi interaktif ataupun versi bercetak. Apa yang saya lihat, kandungan modul yang dibina lengkap dengan gambar bagi memudahkan para pembaca untuk memahami nota yang diberikan. Selain itu, apa yang menarik yang terdapat dalam modul ini adalah contoh kalendar admin, carta gantt, perancangan strategik, cadangan aktiviti bagi peningkatan penggunaan frog di sekolah, perkongsian tips penghasilan kad ID Frog dengan mudah, cara memberi tugasan frog dalam masa 10 minit dll bagi membantu admin mendapat sedikit idea bagaimana untuk memantapkan lagi tugas sebagai admin frog di sekolah. Content yang padat dan sangat membantu bagi guru admin baharu dilantik mahupun yang sudah lama menjadi admin.

Download : Modul Admin Frog VLE 2017 Versi Interaktif
                    Modul Admin Frog 2017 Versi Cetak

Nota kaki: Pesanan untuk diri sendiri... "No matter how good you are, you can always be replaced!"

Saturday, 22 April 2017

Inspirational Quotes by Dr. Bilal Philips

Hai semua!!! Saya merupakan salah seorang follower Dr. Bilal Philips di FB. Saya sangat sukakan cara beliau berdakwah... Dengan kata-kata yang menginspirasikan dan very straight forward message yang disampaikan olehnya mampu menjadi santapan minda yang berkesan kepada seorang Muslim. Post beliau sering mendapat jumlah like dan share yang tinggi. Saya sendiri selalu berkongsi status beliau kerana pada saya tulisan beliau bukan sahaja berunsur nasihat dan telus tetapi amat menginspirasikan! Berikut adalah kata-kata beliau di laman Facebook yang saya kumpulkan sejak beberapa bulan yang lalu... Sangat positif dan dapat memotivasikan saya dikala saya down. Hehe.. Peringatan untuk kita lebih dekat dengan Allah yang maha Esa, mengingatkan diri supaya bersabar dengan ujian dan masalah yang menimpa, memujuk hati dikala lara serta menjadi kata-kata perangsang untuk menempuh liku-liku kehidupan di dunia yang fana ini... Jom baca!

Sumber : Google Image
  • Don't see bad things as problems. See them as lessons. Maybe without them, we won't be able to learn and grow.
  • You cannot be free while you are attached to your worries, freedom comes when you give them in prayer to Allah.
  • People hurt you. Allah will heal you. People humiliate you. Allah will magnify you. People will judge you. Allah will justify you.
  • If they respect you, respect them. If they disrespect you, still respect. Don't allow the actions of others to decrease your good manners.
  • Sometimes it is better to just let go. Maybe it was not in Allah's plan for you. He has something better in store for you. Trust Him.
  • Oh Allah, give me hope when I despair. Pick me up when I fall. Put my pieces back together when I'm broken. Protect me always. Aameen.
  • There are no sad endings for those who trust Allah. "And whoever relies upon Allah - then He alone is sufficient for him." [65:3]
  • Having complete trust in Allah is such a stress reliever. Because when you don’t get what you want, you just know Allah has a better plan! #TrustAllah
  • It is time to let go off the past. Make way for the good that Allah has in store of you and be thankful to Allah for it.
  • This dunya has been designed to break your heart. If you are looking be to be happy here, you are in the wrong place.
  • If Allah could split the sea for Musa (AS), don't you think Allah can remove your troubles? If ONLY you would trust Allah! #TrustAllah
  • One day, you'll be just a memory for people. Do your best to be a good one.
  • No matter what position you're in never think you're above anyone else. Humble yourself and don't forget that your worth comes from Allah!
  • If Allah has written happiness for you, no one can steal that from you, and if He has written for your heart to break, then no one can mend it but He, so always put your trust in Allah!
  • “Never think you can choose better for yourself than Allah can. It is He who created you; it is He who knows what is best for you.
  • Don't be afraid to do the right thing just because you're scared of what people will say about you. People will judge you no matter what.
  • Be confident of who you are. You are a unique person in your own way, treading the path to Jannah. If others have a problem with you for no obvious reason, then that is their loss!
  • Never give up making dua to Allah. It may not happen now, it may not happen next month, but it will happen when Allah knows is best for you!
  • Having complete trust in Allah is such a stress reliever. Because when you don’t get what you want, you just know Allah has a better plan!
  • May Allah answer your secret prayers, wipe away your secret tears, erase your secret fears and lift you to the position you so dearly desire. Ameen
  • When you're broken, when you're hopeless, let Allah help you, change you, and make you strong. Always remember Allah.
  • Never doubt the mercy of Allah. He can take us out from the deepest of troubles. Never lose hope.
  • Pride is concerned with WHO is right. Humility is concerned with WHAT is right. Stay humble and earn the love of Allah.
  • Don't put a question mark where Allah has put a full stop. He knows better.
  • May Allah relieve all those who are suffering or going through hardship and reward them abundantly for their patience. Ameen
  • Allah understands how we feel, our struggles, our heartaches and our troubles. He sees it all. Trust Him. #TrustAllah
  • Allah's timing is perfect in every matter. We don’t always understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it.
  • Oh Allah, if I hurt others, give me the strength to apologize. If people hurt me, give me the strength to forgive.
  • Just because you don’t see ease in front of you does not mean it is not there. Perhaps, you are looking at the wrong door when Allah has opened multiple pathways towards ease and prosperity. If you’re still finding it difficult to find the right door, beg Allah to show you the pathway that leads to ease and peace, because sometimes, you have to ask in order to gain.
  • Death does not concern us, because it is not yet here. But when it does come, it will be too late to be concerned.
  • O Allah! I need you more than ever.
  • Please bring peace to my confusion, joy to my sadness, and hope to my heart. Ameen
  • Respect people’s feelings. Even if it does not mean anything to you, it could mean everything to them.
  • Keep praying even if you only have a whisper left. He hears it all!
  • Sometimes struggles are exactly what we need in our lives. If Allah allowed us to go through our lives without any obstacles, it would cripple us. We would not be as strong as what we could have been. Sometimes hardships are blessings...Allah is with those who have Sabr. The Reward of Sabr is Jannah.
  • People will sacrifice sleep to be successful in this world, but people won’t sacrifice sleep to be successful in the next world.
  • You will find that Allah has given you things without asking, so have trust in Him; He doesn’t withhold, except for your benefit.
  • May Allah lighten all our problems and make our heart firm with trust and love for Him. Ameen
  • Stop looking for reasons to be unhappy. Focus on the blessings you do have from Allah, and you'll find plenty of reasons to be happy.
  • Fear Allah at all times, especially when you're alone. We can hide from people, but we can't hide anything from the Al-Baseer, the All-Seeing.
  • Who will aid you if Allah forsakes you, and who can harm you if Allah protects you? Please Allah, everything will fall in place.
  • Those who love Allah, make time for Allah.
  • Never give up on yourself or others. Even when things seem difficult, be patient, make dua, work hard, and rely on Allah. Allah loves it when you call upon Him...
  • Pride is concerned with WHO is right. Humility is concerned with WHAT is right. Stay humble and earn the love of Allah.
  • Nobody can shut you down, lock you out, or block you from what Allah has decreed for you. He opens doors for you that no one can close.
  • Learn to be happy and wish happiness for others. Don't be jealous when others have more than you. Be grateful and He will grant you more.
  • Accept and be happy for what Allah has blessed you with, it may be a small thing but to others, that small thing could be their biggest dream.
  • Be thankful for all things in life. Even bad things. Sometimes the worst situations turn out to be the best things that ever happened to us. #HiddenBlessings
  • Ya Allah! Forgive us for our weaknesses and shortcomings. Remove from our hearts the love of everything that You do not love. Ameen.
  • How strange is the human, while making dua he thinks Allah is very near and while committing sins he thinks Allah is very far!
  • Allah’s timing is perfect in every way for every matter. We never understand the wisdom behind it, but we have to learn to trust it.
  • Relax. Allah saw your situation coming long before you did. He’s STILL in control. :) Alhamdulillah.
  • Got a problem? Marriage issues? Work issues? Money issues? Friends issue? Just remember... Prophet Yunus (AS) also had a big problem, he was swallowed by a whale and he remained patient and made dua to Allah from the one place no-one has probably never made dua from, in the belly of a whale! So keep patient and keep making duas. The more the better. He is listening...
  • If Allah takes away someone from your life, be patient. There is good in it which you cannot see now or maybe you will not see it ever. Hold onto the truth that what Allah does is ALWAYS for our benefit and wade through life. You will find happiness if you place your trust in Allah in much better things, in shaa Allah.
  • The best cure for worry is to surrender it all to Allah.
  • Never give up on yourself! Even when things seem difficult, be patient, make dua, work hard, and rely on Allah.
  • Don't cry for your loss. Allah won't take anything from a believer without replacing it with something better.
  • Whenever you lose hope, remember the story of Prophet Yusuf. He was in the darkest pit of a well & Allah made him the most powerful man in Egypt.
  • Have faith in Allāh ο·».
  • Never give up on yourself! Even when things seem difficult, be patient, make dua, work hard, and rely on Allah.
  • Always remember that Allah's decisions are better than your wishes.
  • Being positive doesn't mean we deny the existence of our problems; it means we believe Allah is greater than our problems.
  • Sometimes the best thing you can do is not think, not wonder, not imagine, not stress. Just breathe and have faith in Allah that everything will work out for the best!
  • Don't just thank Allah when everything's going right, thank Him even when things are challenging.
  • Don't be sad. Pain in this dunya is temporary, handle it with Sabr and inshaAllah a greater reward awaits you. Allah is with the patient.
  • Don't care about how many people may get mad at you for doing the right thing, because they won't be standing with you on the Judgment Day.
  • May Allah lighten all our problems and make our heart firm with trust and love for Him. Ameen
Sumber: Google Image

  • Always pray that Allah makes you satisfied and happy with whatever He has decreed for you.
  • Never underestimate the power of a smile, a kind word, a listening ear or a compliment. All have the potential to make someone's life better.
  • Allah will never leave you empty. He will replace everything you have lost. If He asks you to put something down, it’s because He wants you to pick up something greater.
  • May Allah heal the broken hearts. The ones who are silent, who cannot express their pain. The ones who are tired of torment. The ones who need a break. May Allah put an end to your sadness, may He put a smile on your face. Ameen
  • Don't focus on the trials you are facing, but the benefits and lessons you are learning.
  • Worry increases pressure whereas prayer releases peace.
  • As you start and end the day, be thankful for every little thing in your life. You'll come to realize how blessed you truly are. #Alhamdulillah
  • He who kneels before Allah can stand up to anything.
  • If you've been hurt, offended or disappointed, learn to let it go. It is not good to hold on to negative feelings which affect your own peace.
  • People will not always be there for you as you want them to be there. Don’t get hurt when someone didn’t act the way you wanted. Embrace your loneliness and be strong. Rely on Allah subhanahu wa ta'ala. Turn to Him and He will surely respond.
  • Allah answers the prayers you never even made because He already knew what you needed - even when you didn't know yourself.
  • When we say "I cannot" to any of Allah's commands, this is not correct as Allah HIMSELF says He does not burden us more than we can bear.
  • Make Dua, do your best and leave the rest to Allah.
  • We often wonder why we didn't get what we want, but we need to realize that sometimes Allah keeps something away from us in order to give us something better.
  • "Always hate what is wrong, but do not hate the one who errs. Hate sin with all your heart, but forgive and have mercy on the sinner. Criticize speech, but respect the speaker. Our job is to wipe out the disease, not the patient." Imam al-Shafi'i
  • If Allah brought you to it, Allah will bring you through it!
  • Even when everything is not going right, don't ever despair in the mercy of Allah or underestimate His power. Allah only has to say "Be", and it is!
  • Always be kinder than necessary. What goes around comes around. No one has ever made themselves strong by showing how small someone else is.
  • Sometimes, it’s just better to place your head down on the hard concrete floor - in sujood - and pour every single worry, fear and grief to Allah, rather than worrying about every minute that you’re going to face in the future, because it is He who controls the future, and He alone can set things right for you. Why worry when you have Allah with you?
  • People will enter your life and leave your life, the only constant is Allah, so assess your life to see which way you're headed - towards pleasing Allah or pleasing people?
  • Never say mean words out of anger. Your anger will pass. But your mean words can scar a person for life. So use kind words or be silent.
  • Make it your life mission to help others in any way possible without wanting anything in return. Be selfless. Your reward lies with Allah!
  • If you’ve been depressed with all the challenges you’re facing on a daily basis and see no way out, ask yourself this -Do I spend more time worrying about my trials or do I spend more time making dua for ease from your trials? The answer to this can solve most of your problems, because what you cannot do, DUA can!
  • The next time you feel proud when someone praises you for your amazing work, be it in whichever field, remember the source of the blessing. Remember that even if you worked hard for it, if Allah hadn’t hadn’t beautified it in the eyes of the people, your work would have never been recognized at all. So at every step, remember to be grateful for Allah likes the ones who are humble and grateful.
  • May Allah heal the broken hearts. The ones who are silent, who cannot express their pain. The ones who are tired of torment. The ones who need a break. May Allah put an end to your sadness, may He put a smile on your face. Ameen
  • Allah will never leave you empty. He will replace everything you have lost. If He asks you to put something down, it’s because He wants you to pick up something greater.
  • Face every problem with a smile and positive attitude. It may not change your problem, but it can change the way you go through it. :)
  • Don’t be sad because Allah sends you hope in the most desperate moments. Don’t forget; the heaviest rain comes out of the darkest clouds.
  • It maybe that you slipped. It maybe that you fell into error and did things which you were not supposed to. Maybe you did not realize it. But now that you do, don’t look back. What’s done is done. Don’t ruin your present because of it. Learn from the past and rectify your present and future for Allah loves those who repent and turn to Him. #Repent
  • When you need something, He knows. When you ask, He listens. When you're thankful, He blesses more.
  • Whatever is worrying you right now, forget about it. Take a deep breath, stay positive and know that Allah will make things get better.
  • When you are at your lowest look up and pray to the Highest.
  • Rely on Allah Subhanahu wa ta'ala for everything that you want in life and HE will give you in the best possible way that you never imagined.
  • Be thankful for your blessings and never doubt your struggles. Don't ask why they happened, just be thankful for the strength they gave you.
  • The Prophet ο·Ί said: “If Allah wants to do good to somebody, He afflicts him with trials.” [Al-Bukhari] #HiddenBlessings
  • Allah has a plan. A plan far greater than you can imagine. Stop worrying, stop stressing, and trust Him!
  • Clothing yourself with the best character is more appealing than clothing yourself with expensive labels!
  • No matter how many prayers you have missed, don't miss the next one!
  • The Haram path is easy and tempting but remember the price of Jannah isn't cheap.
Sumber: Google Image

Nota kaki: Another beautiful saying yang saya suka... Hati itu ibarat raja, dan seluruh tubuh adalah pasukannya. Jika rajanya baik, maka baik jugalah pasukannya.. InsyaAllah.. :)

Friday, 21 April 2017

Apa yang Menarik di Bukit Gambang Resort City?



Hola! Selamat berhujung minggu semua...

Cuti sekolah bulan lalu, saya telah pun menjejakkan kaki buat kali pertama ke Bukit Gambang Resort City. Sebenarnya, saya dihadiahkan voucher masuk Gambang Water Park dan juga Bukit Gambang Safari Park untuk 2 dewasa dan 2 kanak-kanak Disember tahun lalu kerana melanggan akhbar digital Berita Harian selama setahun... So tarikh luput voucher adalah pada 31 Mac, rugi pulak rasanya kalau tidak digunakan... Hasil pengiraan jumlah kos tiket masuk tersebut adalah sebanyak RM200++ juga kalau nak bayar sendiri. Since dapat tiket free, saya dapatlah berjimat sedikit... Hehe...


Saya check-in di Arabian Bay Resort. Saya pilih Arabian Bay Resort ni selepas membuat sedikit bacaan review pengguna di Agoda dan tripadvisor. Apartment dua bilik tidur + 2 bilik air, yang lebih mesra dengan 'disabled guest'. Ye la, mak saya menggunakan kerusi roda, jadi saya kena cari tempat yang betul-betul sesuai dan selesa terutama dari segi fasiliti, struktur bangunan (jalan mendatar ke membukit ke, semua tu penting untuk saya. :D), of coz tandas juga sangat dititik beratkan dalam pemilihan hotel...

Arabian Bay Resort, ada 3 blok, saya tinggal di blok 2 yang mana tempatnya agak sunyi, tenang. Fasiliti agak memuaskan, ada gym, swimming pool yang agak besar... Selain itu, makanan yang dijual juga sangat berpatutan harganya... Terdapat gerai-gerai makanan dalam hotel yang memang berbaloi dan sedap! Heheheee... Untuk lepak-lepak karok, boleh ke blok satu lagi, dimana disitu disediakan meja pool dan snuker untuk pengunjung beraktiviti. Karaoke pada harga yang agak tinggi juga, walaubagaimana pun, semasa saya di sana tempoh hari, mereka ada berikan voucher potongan harga.. Cuma satu saya kurang berkenan, iron tidak disediakan dalam apartment... Stress nak menggosok baju kena turun ke tingkat 3 atau 6... Bilik saya di tingkat 8! Pheww! Bercinta nak turun untuk iron baju... Bilik menggosok pulak sunyi sepi, dalam bilik macam bilik stor yang panas tanpa kipas dan lampu pun rosak tidak dibaiki.. Tu je la antara kelemahan yang saya nampak. Yang lain, OK jer...


Berbeza dengan kawasan Carribean Bay Resort dimana di situ kawasannya lebih happening. Pada waktu malam, anda akan menyaksikan lampu-lampu bergemerlapan di kawasan itu... Anda bolehlah membawa anak-anak ke situ untuk bermain arcade game disamping terdapat juga Fun Fair yang membolehkan anak-anak anda bermain permainan seperti 'bumper car', Crazy bus, jumping frog ala-ala ride kat Desaru... Genting Highland.. gituu.. Hehe.. Saya cuma nak puji tentang harga, memang sangat berpatutan. Arcade game hanya seringgit satu game. Murah! Saya harap mereka akan kekalkan harga ni. Satu lagi, walaupun namanya Fun Fair, tapi segala bentuk perjudian tidak ada disediakan di situ. Hanya permainan / ride sahaja.. Takde main tangkap itik ke main campak bola ke tuju tin ke.. No.. no.. no.. Haha..

Selain itu, tram disediakan untuk pengunjung bergerak dalam kawasan resort. So, kalau nak kemana-mana, boleh tunggu tram je, tak payah nak drive atau berjalan... Apa pun, jangan lupa semak jadual akhir tram, takut tunggu punya tunggu rupanya tram dah tak datang pick up uolss.. Haha. Selain waterpark dan juga Taman Safari, terdapat juga  pelbagai aktiviti lasak yang boleh anda lakukan di sini seperti memanah, menunggang kuda, paintball, ATV, flying fox dan lain-lain lagi. Sekiranya anda memang berhajat untuk beraktiviti sebegini, anda dinasihatkan untuk membawa kasut sukan. Segala aktiviti mempunyai kos yang tersendiri.


Apa yang menarik tertarik di sana? Hmm... sudah tentulah waterpark dan taman safarinya! Since saya guna voucher percuma, saya perlu redeem voucher saya untuk dapatkan tiket. Waterpark dan Safari adalah di bangunan yang sama. Cuma dari segi pengurusan agak berserabut sedikit, saya perlu whatsapp kan tiket online yang saya terima bersama resit online pembayaran langganan saya kepada nombor yang diberikan oleh pihak Gambang Waterpark... Selain itu, IC juga perlu ditunjukan untuk tujuan pengesahan. Mungkin pihak Gambang Resort City tak mahu orang lain menukar milik tiket free tu rasanya... Saya tak masuk pun dalam waterpark tu, saya meneman emak sesambil melawat kawasan resort... Kikikii... Walau bagaimana pun, saya puas hati menerima feedback yang sangat baik diberikan oleh anak-anak tentang waterpark... Memang enjoy 'giler' katanyaaa... Haha.


Bukit Gambang Safari Park merupakan tempat yang agak berbukit... Perjalanan dalam bangunan/luar bangunan tetapi strukturnya berbukit. Agak meletihkan kerana saya bawa mak saya masuk sekali ke sini. Bergilir-gilir kami menolak kerusi roda, rasa sado sekejap! Hahahaa... Kami gigih menolak mak sebab kononnya nak lihat haiwan. Kalau malas berjalan, boleh jer naik tram.. Tram ada disediakan berhampiran pintu masuk, tapi anda akan 'miss' tempat menarik kat dalam tu misalnya petting zoo.. Satu lagi, tram tersebut dikenakan charge RM2/seorang. Ada banyak pit stop termasuklah kedai-kedai menjual makanan di dalam Safari Park ni. So, jangan risau kalau anda kehabisan air minuman ke lapar ke... Boleh je singgah makan minum kat gerai-gerai tu.. Hehe.. Pada saya apabila memasuki tempat sebegini, adalah elok jika anda menggunakan peta jadi anda tidak membuang masa mencari jalan.. Di sini, map dijual ye! RM1 ke RM2 tak ingat lah pulak.. Boleh dibeli di kaunter tiket. Untuk student, sila bawa kad untuk dapatkan harga tiket masuk yang lebih murah. Malah lebih murah dari tiket OKU. Pengunjung yang birthday nya sama dengan tarik masuk ke waterpark atau safari park berhak mendapat tiket masuk percuma! Tunjuk IC je... dapat masuk free!

Boleh dikatakan banyak jenis haiwan yang dibenarkan untuk pengunjung beri makanan termasuk beruang! Impressive! Cuma makanannya agak mahal, RM5/sebekas kecil... Saya rasa mereka perlu pertimbangkan harga makanan untuk haiwan-haiwan ni kerana jika mereka jual lebih murah, rasanya silap haribulan pihak Gambang Resort City tak payah nak feed haiwan-haiwan tu dah especially waktu cuti sekolah... Kenyang sokmo sebab memang ramai pengunjung yang berminat nak feed mereka ni... Hehe... Saya mengambil contoh Zoo Songkla, Thailand.. Mereka menjual makanan haiwan dengan harga yang murah, jadi memang pengunjung seronok nak feed haiwan... Sebab murah. Bayangkan 6 ekor ikan sardin mentah hanya sekitar RM2 untuk feed memerang... Perghh.. memang syok la... berbakul ikan dibeli pun tak terasa sangat... Hehe... Yang penting memerang tu memang kenyang! LOL!

Untuk melihat haiwan liar secara live, anda boleh menaiki tram yang disediakan. Ianya percuma! Cadangan saya, naik tram, duduklah di sebelah kanan... Ini kerana lebih banyak haiwan berada di sebelah kanan. Saya tak dapat nak rebut tempat di sebelah kanan memandangkan saya membawa mak bersama. Mak berkerusi roda, jadi dia perlu duduk di tepi pintu which is di sebelah kiri... Review saya untuk tram-drive tru zone ni, hmm... rasanya macam biasa-biasa je... Tak la banyak sangat haiwan jika dibanding dengan A'Famosa Animal World Safari, Melaka, rasanya memang A'Famosa ada lebih banyak haiwan.. tapi.. still.. saya rasa tempat ni not bad... kena dengan harga lah.. Hehe...

Haaa... satu lagi, kalau nak masuk Safari ni dinasihatkan anda masuk pagi-pagi kemudian keluar pada waktu tengahari, rehat dalam bilik hotel ke apa ke sekejap... Lepas tu petang masuk balik dalam Safari ni sebab ada banyak aktiviti pada waktu malam. Anda juga boleh ke night Safari untuk melihat haiwan-haiwan yang aktif pada waktu malam... Kalau larat nak masuk sehari suntuk pun boleh jer... Hehe... Kami masuk selepas zohor, lepak dalam tu sampai malam. Malam ada acara kemuncak, pertunjukan api dan pertunjukan tarzan... Tiket multiple entry tau, janji korang jangan tanggalkan band tu dari tangan.

Nampak tak singa putih kat atas batu tu? Hehe

Satu lagi yang saya rasakan menarik untuk dikongsi ialah sebuah Restoran dalam Safari ni... Simba Hill Gourmet Hall. Apa yang menarik ialah, anda boleh makan dalam restoran berdinding kaca sambil melihat dua ekor singa putih ada di sebelah anda. Saya suka di sini walaupun makanan sedikit hampeh! Kikikiii... Serius masa ni rasa macam budak sekolah rendah. Sangat kanak-kanak. Makan sesambil tengok singa kott... hehe... Memang best! Harga makanan tidaklah begitu tinggi jika nak dibanding dengan pengalaman yang saya dapat. Pandai-pandailah memilih makanan yang kena dengan bajet. Hehe... Pengalaman tu yang mahal! :)

Bercerita tentang kedai cenderamata, memang harga barang sangat berpatutan. Harga sehelai T-shirt (selected design lah..) kain cotton hanya RM15.. Kalau nak yang design baru dan menarik, kenalah melabur lebih sedikit... but still.. murah! Jangan berangan nak dapat harga macam ni di resort lain. Serius! Cenderamata memang berpatutan harganya di sini.

Last but not least, resort ni memang besar... Tapi... kurang orang... tak tahulah kenapa. Anyhow, saya suka tempat yang semacam ini, tak lah hiruk pikuk... bising... hectic... di sini, tenang-tenang sahaja... Saya suka! :D