Sunday, 31 January 2016

MP3 Quran 30 Juzuk

FREE DOWNLOAD MP3 QUR'AN DARI MISHARY RASYID AL-AFASY

2. Al-Baqarah ↹ http://j.mp/1skRLJV
3. Ali `Imran ↹ http://j.mp/1skRIxH
4. An-Nisa' ↹ http://j.mp/1skRLtt
5. Al-Ma'idah ↹ http://j.mp/1skRIxI
6. Al-'An`am ↹ http://j.mp/1u001ot
7. Al-'A`raf ↹ http://j.mp/1skRLJU
8. Al-'Anfal ↹ http://j.mp/1skRLtx
9. At-Tawbah ↹ http://j.mp/1skRM0h
10. Yunus ↹ http://j.mp/1skRLJT
11. Hud ↹ http://j.mp/1skRIOf
12. Yusuf ↹ http://j.mp/1skRLtu
13. Ar-Ra`d ↹ http://j.mp/1skRJ4B
14. Ibrahim ↹ http://j.mp/1skRIxP
15. Al-Hijr ↹ http://j.mp/1skRIO4
16. An-Nahl ↹ http://j.mp/1skRIOe
17. Al-'Isra' ↹ http://j.mp/1skRIxQ
18. Al-Kahf ↹ http://j.mp/1skRIxR
19. Maryam ↹ http://j.mp/1skRLJK
20. Taha ↹ http://bit.ly/1skRM0g
21. Al-'Anbya' ↹ http://j.mp/1skRLJM
22. Al-Haj ↹ http://j.mp/1skRIxK
23. Al-Mu'minun ↹ http://j.mp/1skRLtr
24. An-Nur ↹ http://j.mp/1skRJ4C
25. Al-Furqan ↹ http://j.mp/1skRLto
26. Ash-Shu`ara' ↹ http://j.mp/1skRJ4D
27. An-Naml ↹ http://j.mp/1skRLJZ
28. Al-Qasas ↹ http://j.mp/1u001ov
29. Al-`Ankabut ↹ http://j.mp/1skRIOg
30. Ar-Rum ↹ http://bit.ly/1skRIO8
31. Luqman ↹ http://bit.ly/1skRIxO
32. As-Sajdah ↹ http://j.mp/1skRLtn
33. Al-'Ahzab ↹ http://bit.ly/1skRJ4E
34. Saba' ↹ http://j.mp/1skRIOd
35. Fatir ↹ http://j.mp/1skRIxG
37. As-Saffat ↹ http://j.mp/1skRIOc
38. Sad ↹ http://j.mp/1skRLJL
39. Az-Zumar ↹ http://j.mp/1skRLK0
40. Ghafir ↹ http://j.mp/1skRLtv
41. Fussilat ↹ http://j.mp/1skRXsv
42. Ash-Shuraa ↹ http://j.mp/1skRWVI
43. Az-Zukhruf ↹ http://j.mp/1skRXsA
44. Ad-Dukhan ↹ http://j.mp/1skRWF1
45. Al-Jathiyah ↹ http://j.mp/1skRXbX
46. Al-'Ahqaf ↹ http://j.mp/1skRWF2
47. Muhammad ↹ http://bit.ly/1u0057O
48. Al-Fath ↹ http://j.mp/1skRWF5
49. Al-Hujurat ↹ http://j.mp/1skRWVr
50. Qaf ↹ http://j.mp/1skRUgt
51. Adh-Dhariyat ↹ http://j.mp/1skRUwM
52. At-Tur ↹ http://j.mp/1skRXsz
53. An-Najm ↹ http://j.mp/1skRUgz
54. Al-Qamar ↹ http://bit.ly/1skRUx4
55. Ar-Rahman ↹ http://j.mp/1skRWF9
56. Al-Waqi`ah ↹ http://j.mp/1skRXst
57. Al-Hadid ↹ http://j.mp/1skRWVu
58. Al-Mujadila ↹ http://bit.ly/1skRUwZ
59. Al-Hashr ↹ http://j.mp/1skRWF0
60. Al-Mumtahanah ↹ http://j.mp/1skRUgv
61. As-Saf ↹ http://j.mp/1skRWVC
62. Al-Jumu`ah ↹ http://bit.ly/1skRWF4
63. Al-Munafiqun ↹ http://bit.ly/1skRWF8
64. At-Taghabun ↹ http://j.mp/1u0057N
65. At-Talaq ↹ http://j.mp/1skRUx1
66. At-Tahrim ↹ http://j.mp/1skRUwP
67. Al-Mulk ↹ http://j.mp/1skRWF3
68. Al-Qalam ↹ http://bit.ly/1skRUgx
69. Al-Haqqah ↹ http://j.mp/1skRUgs
70. Al-Ma`arij ↹ http://bit.ly/1skRWVJ
71. Nuh ↹ http://j.mp/1skRWEX
72. Al-Jinn ↹ http://j.mp/1skRWFb
73. Al-Muzzammil ↹ http://bit.ly/1skRUgr
74. Al-Muddaththir ↹ http://bit.ly/1skRWVB
75. Al-Qiyamah ↹ http://j.mp/1skRWEZ
76. Al-'Insan ↹ http://j.mp/1skRUwN
77. Al-Mursalat ↹ http://j.mp/1skRWVt
78. An-Naba' ↹ http://j.mp/1skRUgw
79. An-Nazi`at ↹ http://j.mp/1skRWVx
80. Abasa ↹ http://j.mp/1skRWVy
81. At-Takwir ↹ http://j.mp/1skRXsx
82. Al-'Infitar ↹ http://j.mp/1skRXbW
83. Al-Mutaffifin ↹ http://bit.ly/1skRUgy
84. Al-'Inshiqaq ↹ http://j.mp/1skRUwW
85. Al-Buruj ↹ http://bit.ly/1skRXsy
86. At-Tariq ↹ http://j.mp/1skRUgu
87. Al-'A`la ↹ http://j.mp/1skRUx5
88. Al-Ghashiyah ↹ http://j.mp/1skSo6g
89. Al-Fajr ↹ http://j.mp/1skSnPO
90. Al-Balad ↹ http://j.mp/1skSnPL
91. Ash-Shams ↹ http://bit.ly/1skSo6d
92. Al-Layl ↹ http://j.mp/1skSo6k
93. Ad-Duhaa ↹ http://j.mp/1skSo6a
94. Ash-Sharh ↹ http://bit.ly/1skSnPM
95. At-Tin ↹ http://j.mp/1u00d79
96. Al-`Alaq ↹ http://j.mp/1skSqLk
97. Al-Qadr ↹ http://j.mp/1skSnPP
98. Al-Bayyinah ↹ http://bit.ly/1skSo68
99. Az-Zalzalah ↹ http://j.mp/1skSnPN
100. Al-`Adiyat ↹ http://bit.ly/1skSo6e
101. Al-Qari`ah ↹ http://j.mp/1skSo69
102. At-Takathur ↹ http://bit.ly/1skSqLh
103. Al-`Asr ↹ http://bit.ly/1skSlaC
104. Al-Humazah ↹ http://j.mp/1skSlau
105. Al-Fil ↹ http://j.mp/1skSnzg
106. Quraysh ↹ http://bit.ly/1skSlaz
107. Al-Ma`un ↹ http://j.mp/1skSnzj
108. Al-Kawthar ↹ http://bit.ly/1skSlax
109. Al-Kafirun ↹ http://j.mp/1skSnzl
110. An-Nasr ↹ http://j.mp/1skSlav
111. Al-Masad ↹ http://j.mp/1skSnPy
112. Al-'Ikhlas ↹ http://j.mp/1skSlat
113. Al-Falaq ↹ http://j.mp/1skSnzf
Jangan lupa sebar supaya menjadi amal jariyah untuk kita semua. Share di facebook atau Google+ 
Semoga kita beroleh kejayaan di dunia dan di akhirat.

Friday, 29 January 2016

8 Cara Atasi Gangguan Internet di Sekolah



Jangan runsing sekiranya anda mengalami masalah untuk menggunakan talian internet di sekolah. Talian internet yang saya maksudkan ialah talian yang dibekalkan oleh pihak 1Bestarinet. Di sini, suka saya kongsikan beberapa tips untuk anda semua praktiskan. Saya menjangkakan sekiranya langkah-langkah seperti yang saya senaraikan ini diambil, masalah 'connection' mungkin dapat dikurangkan terutama apabila melibatkan penggunaan internet secara 'berjemaah' (beramai-ramai) seperti LADAP, pdp dengan pelajar dan lain-lain. Semoga bermanfaat.

NOMBOR 1
Sebagai pentadbir Frog/guru penyelaras bestari di sekolah, anda boleh telefon 1Bestarinet di talian 018-7998787 untuk maklumkan kepada mereka bahawa sekolah ingin membuat program LADAP atau apa-apa sahaja supaya mereka boleh membuat pemantauan talian di sekolah kita. Perlu diingatkan bahawa, segala permintaan (request) untuk pemantauan perlu dimaklumkan lebih awal, sekurang-kurangnya 3 hari bekerja sebelum program berlansung. Maklumkan pada mereka nama program, siapa yang terlibat misalnya pihak PPD, JPN, KPM atau warga sekolah, tarikh program dan masa program akan dijalankan.

NOMBOR 2
Perkara pertama sebelum program/LADAP bermula, minta guru-guru 'off' kan wifi di tablet/handphone mereka. Ini kerana, semakin banyak device yang menggunakan wifi, semakin lemah 'connection' kita..

NOMBOR 3
Jika ingin menggunakan pelantar maya Frog VLE, pastikan guru-guru/murid-murid masuk direct ke domain sekolah (kodsekolah.1bestarinet.net) untuk login.

NOMBOR 4
Bahagikan guru-guru/murid-murid ke dalam 2-3 kumpulan bergantung kepada bilangan Zoom yang digunakan. Pastikan komputer mereka 'connect' pada wifi yang ditetapkan. Misalnya, kumpulan 1 gunakan wifi1, kumpulan 2 gunakan wifi 2, kumpulan 3 gunakan wifi 3.

NOMBOR 5
Sekiranya menggunakan chromebook, pastikan chromebook 'connect' pada 'mobile lab' (zoom putih) dan bukan pada rangkaian wifi (Zoom Hitam) yang lain. Bagaimana nak pastikan? Minta guru/murid memeriksa 'connection' atau bantu mereka tukar 'connection' kepada 'mobile lab'.  Ini kerana, 'mobile lab' adalah khusus untuk chromebook. Tidak banyak device lain yang boleh detect dan menggunakan 'mobile lab'. Cara ini dapat membenarkan device lain selain chromebook untuk connect pada wifi (Zoom hitam) dengan lebih baik.

NOMBOR 6
Minta kerjasama guru-guru yang terlibat dengan program/LADAP/dll untuk membawa personal broadband atau dongle sekiranya ada. Ini sebagai backup sekiranya berlaku gangguan internet yang teruk.

NOMBOR 7
Jika talian internet masih bermasalah, minta guru-guru/murid-murid berkongsi komputer. Gunakan Browser Google Chrome, disebelah kanan 'address bar' (tempat untuk taip URL), klik pada 3 garisan (customize and control Google Chrome), pilih 'New Incognito Window' untuk multiple login. (Sila rujuk gambar) Jadi, dengan hanya menggunakan 1 device, beberapa orang boleh login ke pelantar Frog atau apa-apa laman yang memerlukan aktiviti 'login' sekaligus.


***Nota Kaki

NOMBOR 8
Lakukan speedtest secara berkala, emailkan keputusan speedtest kepada KPM/1Bestarinet untuk tindakan. Ini adalah sebagai bukti yang kita telah pun menjalankan tugas membuat laporan tentang masalah talian internet di sekolah kita. Sekiranya, pihak JPN, PPD datang membuat pemantauan, bukti 'black and white' mungkin dapat membantu. :)

Tuesday, 19 January 2016

Rancangan Tahunan Pandu Puteri Tunas 2016

Tahun ini saya dilantik menjadi ketua untuk unit beruniform Pandu Puteri Tunas dimana ini merupakan kali pertama sepanjang perkhidmatan saya. Selama ini saya hanya menjadi 'orang bawah' sahaja. Kalau nak ikutkan minat, ya, saya memang kurang berminat dengan semua ini, tapi apakan daya, tanggung jawab sudah diberi dan harus diterima dan dijalankan sebaik mungkin... Percubaan pertama saya ialah menyiapkan perancangan tahunan bagi tahun 2016. Segala perancangan kebanyakkannya saya rujuk di laman http://www.panduputeri.org.my/ dan buku Panduan Asas Pandu Puteri Tunas terbitan Edusystem Sdn. Bhd. Saya juga telah menyiapkan laporan mingguan untuk 12 kali perjumpaan. Matlamat saya adalah untuk memudahkan guru-guru yang bersama saya dibawah unit beruniform Pandu Puteri Tunas untuk mengendalikan aktiviti dan tidak perlu menyediakan laporan. Mereka hanya perlu membantu saya mengambil kehadiran dan mencatatkannya di dalam laporan itu nanti. Menjalankan aktiviti kokorikulum sehingga lewat petang amat menguji kesabaran. Saya berharap dengan bantuan saya yang tidak seberapa ini dapat meringankan beban guru-guru sekolah saya yang bersama-sama memimpin Pandu Puteri Tunas.

Sumber Gambar : Google Image

Download : Rancangan Tahunan Pandu Puteri Tunas 2016 dan 12 Laporan Perjumpaan

Mohon maaf sekiranya aktiviti yang saya rancang tidak menepati standard piawaian otai-otai Pandu Puteri Tunas. Saya budak baru belajar! :)

Sunday, 17 January 2016

Cara Untuk Memasukkan Bahan di Google Drive ke Dalam Site Frog VLE


Sejak kewujudan 'tapak penyimpanan data (awan)', penggunaan pendrive/thumbdrive telah berkurangan dan dianggap sebagai ketinggalan zaman terutama dikalangan cerdik pandai IT. Kelemahan pendrive dalam penyebaran virus benar-benar mengganggu kelangsungan tugas seseorang dimana kadangkala virus yang disebarkan dapat memusnahkan sistem komputer atau fail-fail yang tersimpan didalamnya. Selain virus, masalah kos dan limit 'storage' juga merupakan kekangan lain bagi pengguna pendrive. Dewasa ini, terdapat pelbagai tapak penyimpanan data (awan) disediakan secara percuma. Menyimpan data di 'cloud' amat mudah, walau bagaimana pun, talian internet haruslah wujud. Anda boleh berkongsi fail tanpa perlu risaukan virus. Antara 'cloud storage' yang popular digunakan ialah, Dropbox, Onedrive, Box dan Google Drive. Terdapat beberapa faktor utama para pengguna beralih menggunakan Google Drive. Selain menyimpan data dengan selamat, Google Drive juga mempunyai keunikannya yang tersendiri. Google Drive juga boleh digunakan secara langsung semasa anda menggunakan pelantar Frog VLE anda! Bagaimanakah caranya untuk anda memasukkan dokumen yang terdapat di dalam Google Drive anda ke dalam site Frog VLE anda? Ikuti tutorial di bawah...

















Sunday, 10 January 2016

TUTORIAL BERGAMBAR : Cara Mudah Untuk Membuat Kad ID Frog / Label Buku Murid




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Para Pembaca dan Followers semua!

Saya terpanggil untuk membuat tutorial bergambar untuk membuat kad ID Frog VLE dan dengan kaedah yang sama juga, boleh digunakan untuk membuat Label Buku Murid. Terlebih dahulu saya ingin nyatakan di sini bahawa saya bukanlah guru IT. Kebanyakkan ilmu IT yang saya kongsikan di blog ini adalah berdasarkan pengalaman dan 'try and error' yang telah saya lakukan. Saya belajar IT by heart. :) Oleh hal yang demikian, saya memohon maaf sekiranya tunjuk ajar yang saya berikan tidak 'perfect' dan tidak setanding dengan rakan-rakan yang berjurusan IT. Menggunakan kaedah mail merge, ianya mudah dihasilkan dan lebih sistematik. Lihat langkah-langkah dibawah:-




Jangan bimbang, kalau tak jumpa 'CUSTOM', pilih jer Avery US Letter.. Cari Product Number, confirm ada! :D







*Sila klik pada gambar untuk melihat dengan lebih jelas lagi.

Download Template_Kad untuk 10 orang. Edit logo, nama sekolah dll. Jika mahu menambah kotak, sila klik butang TAB. Apabila anda menggunakan butang TAB, secara automatik logo dll akan disalin.

Untuk edit template yang diberikan, terus ke step MAILINGS-Select Recipients-Use an Existing List-Pilih fail yang dikehendaki. Kemudian, padamkan <<NAME>>, <<CLASS>>, <<SUBJECT>> dan <<TEACHER>> di kotak yang PERTAMA sahaja. Kemudian Insert Merge Field, Update Labels dan klik Preview Results. Siappp!~

Untuk kelas lain, anda hanya copy paste dari hasil yang dah siap, kemudian hanya tukarkan pada 'select recipients' - pilih data kelas lain pulak! Klik preview, macam magic! Semua siap dengan hanya sekali klik sahaja! Weheee... Mungkin dalam setengah jam anda dah boleh siapkan satu sekolah punya kad ID. Cuma ambil masa sedikit untuk print, potong dan laminate.. tu je.. Good luck, sahabat!

*Saiz kotak boleh diubah. tak semestinya ikut 100% kiraan yang saya beri seperti di dalam gambar. Saya menggunakan Microsoft Office 365 :)

Semoga perkongsian kali ini bermanfaat buat semua. :)

Monday, 4 January 2016

Microsoft Office PERCUMA


Sumber gambar : google image
Tahukah anda?

Untuk guru-guru, pelajar-pelajar, pegawai-pegawai pendidikan, yang memiliki Yes ID, anda boleh dapatkan Microsoft Office 365/office 2016 original dengan features dan function yang sangat awesome secara percuma dengan syarat anda mempunyai laptop/pc dengan windows ORIGINAL, windows pirate tak boleh ya..

Kaedahnya:

1)Sila ke link yg di berikan.

2)Daftar menggunakan Yes ID anda. (Yes ID dibekalkan oleh sekolah, contoh YES ID abc@yes.my)

3)Download dan install ke dalam device anda.. Yang pakai office pirate, sila uninstall dulu yer dari device anda! Oh ya, 1 ID boleh digunakan pada 5 device.. Cubalah! Free sahaja.. Nak beli mahal kottt! Apa lagi! Download ler.. FREE OFFICE FOR TEACHERS

Cikgu-cikgu yang masih menggunakan Microsoft Office 'old skool', inilah masanya untuk menaiktaraf Office anda!

**TIPS untuk sedara mara dan kawan-kawan saya yang bukan warga pendidik.. Kalau takde Yes ID jangan sedih.. Mintak lah ID dari anak-anak atau adik beradik yang masih bersekolah! Download office yang diperuntukkan untuk student! FREE OFFICE FOR STUDENT

Tips Membeli Belah di LAZADA

Online shopping bukanlah suatu perkara asing buat masyarakat moden hari ini. Berbelanja secara online ternyata memudahkan ramai orang disamping tawaran penjimatan yang diberikan kadangkala agak menguntungkan pengguna. Walau bagaimana pun, dalam keghairahan membeli belah secara atas talian, perlu diingatkan bahawa kita masih perlu berhati-hati kerana terdapat banyak kes penipuan yang melibatkan urusan jual beli secara online dilaporkan setiap hari.

Mengapa saya suka membeli belah di LAZADA? Di sini saya kongsikan beberapa tips untuk membeli belah di LAZADA yang mana ia merupakan salah satu syarikat perniagaan online yang ulung, yang berjaya mencuri hati saya untuk terus berbelanja dengan mereka.

1) Pertama kerana LAZADA membawa konsep sama seperti pusat memberi belah. Barang-barang diletakkan di tingkat-tingkat yang berasingan. Hanya klik pada tingkat yang berkenaan untuk mencari barang yang dikehendaki.
2) Selain itu, untuk menjimatkan masa membuat carian, pengguna boleh menaip terus di 'search box' yang disediakan dan dengan hanya sekali klik, barang yang anda cari sudah pun terpapar di skrin. Paparan itu juga membenarkan anda untuk menyusun mengikut harga dari yang murah kepada yang paling mahal. Di sinilah kelebihannya dimana anda tidak perlu keluar ke kedai-kedai untuk membanding harga, sebaliknya, LAZADA telah pun membantu anda untuk memudahkan anda memjalankan urusan pembelian.

Screenshot : www.lazada.com.my

3) Anda diberi pilihan untuk membayar samada secara atas talian menerusi pindahan wang atau melalui pembayaran menggunakan kad kredit. Anda juga boleh membayar secara tunai setelah barang anda sampai di muka pintu rumah anda! Untuk keselamatan, saya mencadangkan untuk membuat bayaran secara tunai. Walau bagaimana pun, pembayaran secara kad kredit juga boleh dilakukan, cuma dinasihatkan agar anda selalu menyemak transaksi anda melalui bil yang dihantar. Dengan pembayaran kad kredit terpilih (lihat promosi di web LAZADA) melayakkan anda mendapat potongan harga tambahan! Lebih jimat kan..
4) Di Lazada, terdapat beribu-ribu syarikat bersaing untuk menjual produk mereka. Oleh kerana itu, kebanyakkan mereka menawarkan harga yang lebih rendah untuk menarik pelanggan. Sebagai pelanggan, adalah mustahil jika kita memilih harga yang lebih tinggi. Semestinya, kita akan meletakkan pilihan kepada harga yang lebih rendah. Di sini, review pengguna amat penting! Baca review dari pengguna, kadangkala yang menawarkan harga murah hanyalah untuk memperdayakan pengguna sahaja. Baca semua komen-komen pengguna tentang penjual (seller) dan produk. Di sini, anda boleh membuat ramalan tentang kebolehpercayaan penjual mahupun produk.
5) Lazada menjual produk, tetapi bukan semua produk adalah produk mereka! Adalah lebih selamat jika anda membeli dengan LAZADA sendiri. Abaikan tentang harga, beli terus dengan LAZADA lebih terjamin dan memudahkan andaikata ada urusan refund(penggantian wang)/return(pemulangan)/replacement (gantian barang) di masa akan datang.
6) Banyak komplen tentang pembelian barangan yang akan dihantar dari luar negara. Antaranya adalah sebab kelewatan dan tidak mendapat barang seperti yang dijanjikan. Jadi, elakkan membeli barang yang akan di hantar dari luar Malaysia ya!

Screenshot : www.lazada.com.my

7) Untuk penjimatan berganda, pastikan anda menggunakan voucher untuk membuat pembelian. LAZADA selalu memberikan voucher potongan harga kepada pelanggan-pelanggannya terutama bagi pelanggan yang membuat pembelian menggunakan mobile apps. Kadangkala potongan harga diberikan sekiranya pembeli sudah pun mencapai had yang ditetapkan. Contohnya, potongan RM10 dengan pembelian RM80 keatas. Ada juga masanya pelanggan diberikan voucher semasa sambutan hari-hari perayaan. Selalu-selalulah semak notifikasi mobile apps anda! Walau bagaimana pun, setiap pembelian hanya melayakkan anda menggunakan satu voucher sahaja. Jangan terkejut jika saya katakan, ada pelanggan tegar LAZADA yang sanggup mengaktifkan beberapa akaun demi untuk mendapatkan voucher-voucher yang ditawarkan.
8) Jangan risau jika barang yang anda tempah sampai satu per satu ke rumah anda. Ini kerana, penghantaran diuruskan sepenuhnya oleh syarikat yang menjual. Lain syarikat, lain masa posnya. Semak tempoh penghantaran yang dinyatakan.
9) Semasa melihat barang yang ingin dibeli, pastikan anda membaca spesifikasi dan keterangan tentang barangan terlebih dahulu. Membeli dengan hanya melihat gambar adalah suatu tindakan yang perlu dielakkan sama sekali.
10) Jangan lupa masukkan nombor kad 'BCard' anda untuk mengumpul mata ganjaran. Dapat juga redeem 'Chatime' bila dah cukup point nanti.. Theheheee..

Akhir kata dari saya, jadilah pengguna yang bijak! :)

Saturday, 2 January 2016

Hiasan Kelas - Peribahasa





Saya masih mengekalkan 'simple design' untuk hiasan kelas. Jika berminat, boleh download dari link yang disediakan. Tujuh peribahasa beserta makna untuk dijadikan hiasan dinding kelas.

Download : Hiasan Kelas - Peribahasa

Modul Perekodan PBS Offline

Modul Perekodan Perkembangan Pembelajaran Murid Sekolah Rendah Tahun 1 - Tahun 5.

Download : Modul Perekodan Offline Sekolah Rendah

Modul Perekodan Perkembangan Pembelajaran Murid Sekolah Menengah Tingkatan 1 - Tingkatan 3.

Download : Modul Perekodan Offline Sekolah Menengah

Idea Untuk Mengajar Pendidikan Seni

Sekitar Pameran Seni di SJKC Chiao Nan, KL, tahun 2012 yang lalu. Ada juga hasil kerja murid-murid saya. Melihat hasil seni ini, ternyata mereka kreatif dan berbakat. Guru-guru seni, boleh ambil idea dari sini ya! :)