Sunday, 4 December 2016

Highly Immersive Programme - Part 3



Hai semua! Happy Sunday!

Sekolah kami telah pun menerima sebuah LCD projector berjenama dari pihak Bank Rakyat pada 14 Oktober yang lalu.  Sumbangan telah disampaikan oleh Penolong Pengurus Bank Rakyat Cawangan Greentown. Terima kasih daun keladi, kalau boleh nak minta lagi.. Haha..

Murid-murid sangat teruja, mana tidaknya, LCD berkenaan kami letakkan di dewan sekolah. Penggunaan LCD berkenaan telah dimanfaatkan untuk PdP dan juga sebagai aktiviti senggang untuk murid-murid pada waktu tamat persekolahan. Mereka dibenarkan untuk duduk berkumpul di dewan sambil menunggu ibubapa menjemput mereka pulang, menonton cerita-cerita kartun berunsur moral di dewan sekolah. Sangat-sangat bermanfaat! Tak sabar nak tunggu next projek dengan Bank Rakyat. Hehe...





Dengan bantuan pekerja sekolah, Encik Nazri and the gang, yang sememangnya seorang yang kreatif, panitia Bahasa Inggeris juga berusaha untuk menyediakan tapak untuk permainan teng-teng yang dikenali sebagai 'Phonics hopscotch'. Dalam setiap kotak teng-teng tersebut dihiasi dengan huruf, jadi, apabila bermain, murid bukan sahaja dapat belajar membunyikan perkataan atau membina perkataan menggunakan huruf yang ada dalam kotak tersebut tetapi juga dapat meningkatkan daya kecergasan diri mereka. Ehh.. betul ke 'daya kecergasan'? Ngeeee... Tak sabar nak tengok hasilnya nanti. Masih dalam pembikinan ni... Cat dah dibeli lama dah cuma mereka minta untuk buat dalam waktu cuti sekolah... takut cat belum kering, budak-budak dah lanyak main kat teng-teng tu... :D

Seterusnya, dengan sumbangan yang diberikan oleh pihak PIBG kepada panitia Bahasa Inggeris, kami juga telah berjaya mendapatkan sebuah dam ular gergasi - Phonics snake and ladder... Mesti terfikir macam mana nak main ramai-ramai sebab permainan ni biasanya dimainkan hanya 5-6orang sahaja satu game. Hmm... Saya gunakan kaedah ni... Memang simple dan semua budak merasa untuk main dam ular ni. Caranya, saya bahagikan mereka ke dalam kumpulan kecil, misalnya, 4 orang dalam satu kumpulan.. jadi 40 orang murid, ada 10 kumpulan.. Round pertama, minta seorang dari ahli kumpulan lontarkan dadu dan 'jalan' sehingga habis 10 kumpulan. Ok, round kedua, minta orang kedua dalam kumpulan tersebut pulak jalan... begitulah selanjutnya... Jadi, keempat-empat murid dalam kumpulan tu dapat merasa untuk baling dadu gergasi dan 'jalan'. Baiklah, untuk penanda, saya minta murid saya gunakan satu penanda bagi setiap kumpulan. Saya galakkan mereka menggunakan kotak pensel yang berlainan warna. Jadi di atas dam ular gergasi tu hanya ada 10 penanda.. Oh ya, mereka hanya dibenarkan 'jalan' sekiranya mereka boleh menyebut dan mengeja satu perkataan yang bermuka dengan huruf dalam kotak dam tu. Fahamkan cara nak mainnya? Ngeee... :)


Akhir sekali, kami masih meneruskan projek Perhimpunan dalam Bahasa Inggeris yang dijalankan setiap Isnin hujung bulan. Untuk tahun 2017, saya dah tolong siapkan tajuk-tajuk yang sesuai untuk guru-guru bentangkan kepada murid-murid, yang saya anggap bersesuaian dengan faktor umur dan minat murid-murid zaman ini. Yang berminat untuk mendapatkan senarai tajuk ucapan dalam BI, contoh teks guru bertugas dalam Bahasa Inggeris, contoh teks pengacaraan majlis perhimpunan Rasmi dalam Bahasa Inggeris, bacaan ikrar dan doa dalam Bahasa Inggeris, boleh download dari link yang akan saya berikan di bawah nanti. Jangan lupa share kepada kawan-kawan yang memerlukan. Sharing is caring! Apa pun, kredit kepada Cikgu Syed Siddek kerana bantu saya buatkan teks perhimpunan, doa serta ikrar dalam BI tu.. :)

Yang belum pernah mengikuti cerita HIP sekolah saya, boleh baca di Highly Immersive Programme Part 1 dan Highly Immersive Program Part 2 Bagi yang nak mencuba nasib memohon sumbangan, boleh jadikan contoh Kertas Kerja Highly Immersive Programme yang telah saya buat tempoh hari sebagai panduan. Good luck, people! :D


Download : Teks Perhimpunan BI, Teks Guru Bertugas BI, Cadangan Tajuk Ucapan BI, Doa BI dan Ikrar BI

Dapatkan softcopy DAM ULAR sekarang! Lepas ni boleh hantar tempah buat banner 8kakix8kaki... Awesome! :)

19 comments:

  1. terima kasih cikgu atas perkongsian ini.. semoga allah mudahkan urusan cikgu dalam semua perkara..aminn..sy minta halal ye guna bahan cikgu untuk murid-murid saya..

    ReplyDelete
  2. Sama-sama cikgu. terima kasih atas doakan yg diberikan. :)

    ReplyDelete
  3. God bless you, my dear! This is such a huge help to us. Thank you so much for sharing!!!

    ReplyDelete
  4. Hi, can you post the report of the programme carried out?
    thanks

    ReplyDelete
  5. thank you so much for sharing teacher!!

    ReplyDelete
  6. How to play the Dam Ular game?

    ReplyDelete
  7. Thank you for sharing all your wonderful ideas. I can still adopt and adapt your programmes for the secondary schools. It is great to have a motivated teacher like you.

    ReplyDelete
  8. Thank you for sharing all your wonderful ideas. I can still adopt and adapt your programmes for the secondary schools. It is great to have a motivated teacher like you.

    ReplyDelete
  9. I just attend the workshop in PPD. I'm going to use your activities in my school. Thank you for sharing

    ReplyDelete
  10. Thank you very tcr Raihan, it helps me a lot.

    ReplyDelete
  11. Thank you very much...its really help a lot.

    ReplyDelete
  12. assalam cikgu raihan...
    congrats..those were superb. i envy your team good job. i would b grateful if you could share how to make the giant snake and ladder and where can we buy it if it is sold somewhere else...tq in advance for sharing...

    ReplyDelete
  13. Salam tcr..
    it really helpful.tqvm 4 sharing..

    ReplyDelete
  14. Assalam Cikgu Raihan
    Thanks for sharing.
    It helps a lot..

    ReplyDelete
  15. congratulations on the job well done, teacher. thanks for sharing great ideas. will put them to good use. thanks again.

    ReplyDelete
  16. Thanks Teacher...mohon share...

    ReplyDelete
  17. subhanallah. This is so helpful. Thank you

    ReplyDelete